Voor degene die niet weten wat Carnaval precies is

Eens per jaar staat het zuiden van Nederland een paar dagen lang volledig in het teken van Carnaval. Dat is overigens niet alleen in Nederland het geval. Ook in heel veel andere landen wordt het katholieke feest gevierd. Maar wat is Carnaval dan eigenlijk? Het wordt hieronder uitgelegd.

Katholiek feest

Officieel is Carnaval een religieus feest. Het is namelijk in het leven geroepen door de Katholieke kerk. Het werd gevierd om het begin van de vastenperiode in te luiden. Deze start namelijk direct na carnaval en duurt in totaal veertig dagen tot en met Pasen. Die vastenperiode is bedoeld om het lijden van Jezus te herdenken. Om deze lastige veertig dagen goed door te kunnen komen wordt er in de dagen daarvoor een uitgebreid feest gevierd: Carnaval.

Maar waarom vooral in het zuiden?

Vraag blijft natuurlijk waarom Carnaval voornamelijk in het zuiden van Nederland gevierd wordt. Het antwoord is eigenlijk best eenvoudig. Het zuiden van Nederland is nog steeds overwegend katholiek of heeft een katholieke achtergrond. Daardoor wordt het feest hier het meest gevierd. Andere landen waar Carnaval gevierd wordt zijn onder andere:

  • Italië
  • Duitsland
  • Brazilië
  • Frankrijk
  • Groot Brittannië

Waar komt de naam vandaan?

Ooit nagedacht over waar de naam van Carnaval vandaan komt? Daar zijn diverse verklaringen voor waardoor het niet helemaal zeker is. De meest voor de hand liggende verklaring is dat het is ontstaan uit de woorden Carne en Vale. Deze woorden betekenen ‘vlees’ en ‘vaarwel’. Dat zou een logische verklaring zijn aangezien er tijdens de vastenperiode die op Carnaval volgt geen vlees werd gegeten!

Oorspronkelijk een vleesfestijn

Oorspronkelijk zag Carnaval er overigens heel anders uit. Het was namelijk in eerste instantie een vleesfestijn waarbij het vooral draaide om lekker eten en drinken. Dat drinken is nog wel gebleven, maar verder is Carnaval in de loop der tijd flink veranderd. Het gaat nu vooral om feesten met muziek, verkleedpartijen en de meest imposante praalwagens.

Enkele video’s van Carnaval muziek:

YouTube video
YouTube video

Leestips:

Voor degene die niet weten wat Carnaval precies is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven