Waarom zijn noten gezond?

Noten zijn erg populair als tussendoortje. Ze worden vaak gezien als de gezonde vervanger van chips. Maar is dit ook waar? Het is bekend dat noten veel vet bevatten en erg calorierijk zijn. Hoe kan het dan zo zijn dat noten als amandelen, cashews, walnoten en paranoten heel goed passen in een gezond dieet? In dit artikel lees je informatie over waarom noten gezond zijn.

Welke stoffen zitten in noten?

Er bestaan heel veel verschillende soorten noten. Wat deze noten gemeen hebben is dat ze rijk zijn aan onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten staan bekend als de goede vetten, deze zorgen voor een juiste vetbalans in ons bloed. Zodoende worden het gehalte van het slechte cholesterol in het bloed tegen gegaan.

Andere gezonde stoffen in noten zijn de vitaminen en mineralen waar de noten rijk aan zijn. We hebben het dan vooral over vitamine E en vitamine B. Deze vitamines zijn belangrijk bij het beschermen van de lichaamscellen en zorgen voor een goede stofwisseling.

Naast vitaminen bevatten noten ook veel mineralen zoals ijzer en calcium. IJzer zorgt voor een goede opname van zuurstof in het bloed. Calcium is van belang bij het sterk houden van je botten. Noten zijn rijk aan vezels, deze houden je darmen gezond en zorgen voor een gevoel van verzadiging. De laatste reden om noten te eten is vanwege de rijke aanwezigheid van eiwitten.

YouTube video

Waarom zijn noten gezond?

Om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen is het verstandig om dagelijks een handje noten te eten. Let er wel op dat je ongezouten noten eet! De noten mogen rauw gegeten worden, maar ook gebrand of geroosterd.

Het valt aan te raden om verschillende soorten noten te eten, met andere woorden: varieer! Elke soort bevat andere voedingsstoffen die goed voor je zijn. Wanneer je varieert maak je de kans het grootst dat je profiteert van alle gunstige stoffen die noten bevatten. Hazelnoten zitten vol met vitamine E, walnoten met vitamine B1 en paranoten met selenium. Kies niet voor één soort die je het lekkerst vindt, maar wissel het per periode af.

Noten

Leestips:

Waarom zijn noten gezond?

2 gedachten over “Waarom zijn noten gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven